Zwierzęta

zupy

Bouneschlupp – zupa luksemburska |

Składniki
na porcje dla 4 osób

350 g zielonej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek, przed oczyszczeniem to jest ok. 400 g)
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 duże ziemniaki
35 g wędzonego boczku
liść laurowy
szczypta majeranku
szczypta estragonu
sól
pieprz
1 łyżka śmietany 18%

do posypania
zielona cebula dymka
Wykonanie
boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, marchewkę pokroić w talarki, a fasolce odciąć końcówki i pokroić na ok. 3 cm kawałki
w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć boczek aż się zarumieni
boczek odłożyć na bok i na tłuszczu z boczku podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę
po chwili dorzucić do warzyw fasolkę i jeszcze chwilę podsmażać
dodać z powrotem boczek, zalać całość wodą, dodać liśc laurowy i gotować 25 min
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
do zupy dodać ziemniaki, doprawić pozostałymi przyprawami i gotować kolejne 15 min
na koniec dodać śmietanę i zamieszać
zupę koniecznie podawać posypaną świeżo siekaną cebulą zieloną – w ilości 1 łyżka na porcję
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation