Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z rabarbarem
Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Masa rabarbarowa:
7. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Przełożyć go do rondla z grubym dnem. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać, mieszając, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać.

8. Dwa budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody i dodać je do gotującego się rabarbaru, znów zagotować. Zdjąć z ognia rabarbarowy budyń i dodać do niego galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści.

9. Gorącą masę rabarbarową wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
10. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać delikatnie tężejącą galaretką. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej, ja zrobiłam to przy użyciu foliowego woreczka z końcówką Wilton 2A.
Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

12. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przed podanie można posypać kolorowym cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation