Kuchnia

w kuchni zupy

Chińska zupa jajeczna

4 szklanki bulionu drobiowego
2 jajka
szczypta mielonego imbiru
1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku (głównie biała część)
1 łyżka mrożonego groszku
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Doprowadź bulion do wrzenia. Dodaj imbir oraz mąkę kukurydzianą. Wsyp mrożony groszek. Wymieszaj dokładnie. Zmniejsz płomień ognia, na którym gotuje się rosół.
Rozbij jajka do szklanki. Energicznie wymieszaj jajka, tak aby powstała jednolita masa. Dolej 2-3 łyżki ostygniętego bulionu do szklanki i ponownie wymieszaj.
Pod bardzo małym strumieniem z dużej wysokości wlewaj powoli masę jajeczną do buliony, stale mieszając zawartość garnka, aby nie powstały większe kluski.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj posiekany w cienkie talarki szczypiorek. Wymieszaj zupę i od razu rozlej do misek. Podawaj zupę gorącą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation