Kuchnia

Coś dobrego

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Kotlety schabowe duszone w śmietanie
6bulion 1/2-1 szklanka
małych kotletów schabowych
100 ml śmietany kremówki
150 ml śmietany 18%
pieprz ziołowy
sol morska
bulion 1/2-1 szklanka
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki musztardy Dijon
100 g boczku wędzonego
natka pietruszki


Cebule i czosnek drobno posiekać. Kotlety pokrojone w plastry umyć, osuszyć, lekko przez chwile płaską dłonią ponagniatać, ale nie rozbijać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnie, dodać boczek, podsmażyć go żeby puścił tłuszcz, zdjąć go z patelni. Następnie na ten sam tłuszcz włożyć kotlety i obsmażyć je z obu stron. Dodać cebule i czosnek, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Gdy się cebula zeszkli, wszystko podlać bulionem, dodać musztardę i przykryć na 10 minut, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Następnie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jeszcze jest twarde to chwile poddusić, podlewając bulionem jeśli jest go za mało na patelni. Gdy mięso jest już gotowe to dołożyć odłożony wcześniej boczek i wlać do sosu obie śmietanki. Wymieszać. Poddusić razem przez 3 minuty. Gotowe danie posypać posiekaną natką. Najlepiej smakuje podane z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation