DIY - zrób to sam
ulubione
bardzo leciutki, piankowy serniczek z dodatkiem arbuza. torcik jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. smak arbuza w masie serowej jest delikatnie wyczuwalny. masa serowo- arbuzowa doskonale komponuje się z galaretką przygotowaną na nektarze z czarnej porzeczki. w zamian można użyć również soku z czerwonej porzeczki lub w uproszczonej wersji np. galaretkę wiśniową.
składniki:
200g herbatników
125g miękkiego masła
12 listków żelatyny (= 9 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
400- 600g arbuza
75g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 limonka
300g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam quark)
600g słodkiej śmietany 30%
200ml nektaru z czarnej porzeczki
sposób przygotowania:
herbatniki rozkruszyć. (w tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
rozkruszone herbatniki połączyć z miękkim masłem i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm. można wyłożyć spód tortownicy papierem do pieczenia i kolejno zacisnąć obręcz). wstawić do lodówki.
wycisnąć sok z limonki.
10 listków żelatyny (lub 7,5 łyżeczki żelatyny w proszku) zamoczyć w zimnej wodzie.
arbuza podzielić na kawałki, oddzielić od skóry i oczyścić z pestek. 200g zmiksować razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki.
gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją i wymieszać z małą ilością zmiksowanego arbuza. następnie wlać do pozostałej reszty zmiksowanego arbuza. wstawić do lodówki. gdy zacznie tężeć, dodać twaróg i energicznie wymieszać.
Śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy serowo- arbuzowej. gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.
pozostałą żelatynę namoczyć.
pozostałego arbuza pokroić w kostkę i ułożyć na stężałej masie.
nektar z czarnej porzeczki podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. tak przygotowaną galaretkę wylać na tort. wstawić do lodówki.
uwaga: radziłabym pokroić arbuza na górę torta w nieduże kawałki. będzie się łatwiej kroić.
smacznego .
przepis pochodzi z gazety: „lisa. kochen&backen”.
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