DIY - zrób to sam

ulubione

Sernik kajmakowy/ Toffee cheesecake

Składniki

1 kg sera (u nas tym razem z wiaderka- Włoszczowa)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

8 jajek

1/2 szklanki cukru

3/4 kostki masła

1 opakowanie cukru waniliowego

400 g kajmaku z puszki

Składniki na karmel

100 g orzechów włoskich, posiekanych

120 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka masła

1/3 szklanki cukru



Wykonanie

1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.

2. Do masy maślanej dodawać na przemian po łyżce sera i kajmaku, mieszając aż do wyczerpania składników. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

3.Białka ubić na sztywno.

4. Masę serową wymieszać ostrożnie z pianą z białek. Przełożyć masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (wymiary 24x24cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 50 minut. Jeśli w trakcie zauważymy, że sernik „łapie” zbyt dużo koloru przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej. Sernik jest gotowy, jeśli lekko poruszany jest stabilny a nie „galaretkowaty” ;)

5. Sernik po upieczeniu należy zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do chłodnego miejsca na kilka godzin (np.lodówka, spiżarnia).

6. Cukier wsypać do rondla i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia ( nie mieszać ! i uważać, aby cukier zbytnio się nie przyrumienił). Gdy cukier rozpuści się dodać lekko podgrzaną śmietankę ( uwaga będzie wrzało- radzimy stanąć nieco dalej ;) i energicznie wymieszać, aż do połączenia składników. Następnie dodać łyżeczkę masła i posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Karmel ostudzić- nie próbujemy, bo karmel jest bardzo gorący. Chłodnym karmelem polewamy sernik i można poczekać, aż nieco zastygnie lub serwować od razu z nieprzyzwoicie lejącą się słodziutką polewą ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation