Kuchnia

Pierogi... ach pierogi

Pierogi jabłkowo - rodzynkowe | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na 2 porcje (ok. 10 sztuk):

Ciasto:
Mąka graham (typ 1850) - jedna szklanka
Przegotowana letnia woda - ok. 1/3 szklanki

Nadzienie:
Jabłka - 1 - 2 sztuki (w zależności od wielkości)
Cukier - do smaku (opcjonalnie)
Rodzynki - łyżka

Sos jogurtowo - cynamonowy:
Jogurt naturalny - dwie łyżki
Miód/cukier - łyżeczka
Cynamon - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w kostkę, następnie mieszamy je z odrobiną cukru (ewentualnie) i rodzynkami.
Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję jabłek i zlepiamy.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
Gdy pierogi się będą gotowały przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z miodem/cukrem i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation