Kuchnia

Kuchnia

Tradycyjne sajgonki

Składniki na 4-6 porcji: 16-20 arkuszy papieru ryżowego, 30 dag mięsa mielonego, 7 grzybków mun, garść makaronu sojowego, 1 marchew, 1 cebula, 4 liście kapusty pekińskiej, 2-3 garście kiełków sojowych, 1 jajko, sos sojowy, sól, ostra papryka, olej.

Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu. Mielone mięso doprawić do smaku i podsmażyć, mieszając. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić.

Marchewkę obrać, umyć, pokroić w słupki, liście kapusty pociąć w paski. Razem podsmażyć, by były chrupiące. Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 minuty. Odcedzić i pokroić na krótsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, pieprz oraz ostrą paprykę.

Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, położyć na deskę, aż zmięknie, nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Ruloniki pozostawić do lekkiego wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim, gorącym oleju. Podawać od razu, na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation