Kuchnia

nalewki

Nalewka truskawkowa

Składniki:
1 kg dojrzałych truskawek
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki 45%
1/2 kg cukru
1 szkl. wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego


Truskawki umyć i obrać. Wsypać do szerokiego dużego słoja. Zalać je wódką i spirytusem. Postawić w słonecznym miejscu na 24 godziny.
Wszystko zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić. Przefiltrować przez bibułke filtracyjną.
Przygotować syrop z cukru i wody. Zagotować. Wyszumowić. Nalewkę wolno wlać do gorącego syropu ciągle mieszając. Dodać kwasek cytrynowy, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na minimun miesiąc.

Na zdrowie :)


http://mojepasjekrakow.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation