Kuchnia

nalewki

Nalewka agrestowa


Agrest kojarzy nam się z pełnią lata. Zawiera pektyny, witaminy A, C i z grupy B, a także łatwo przyswajalne żelazo, fosfor i miedź. Nalewka agrestowa to znakomity środek wzmacniający dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach. Składniki: kilogram dojrzałego agrestu, pół kilograma cukru, kawałek korzenia imbiru, laska wanilii, litr 50-procentowej wódki zrobionej ze spirytusu. Wykonanie: agrest umyć na sicie, obrać z ogonków i szypułek. Włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć, by owoce popękały. Dodać pół kilograma cukru, wanilię i imbir. Zalać litrem wódki. Przez dwa tygodnie szczelnie zamknięty słój trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu. Następnie przecedzić przez sito i przelać przez bibułkę filtracyjną. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Pić łyżkę stołową dziennie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation