Kuchnia

sałatki

Sałatka z buraków pieczonych w occie balsamicznym z truskawkami

Składniki na 3 porcje:
4-5 dużych buraków
300 g truskawek
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki syropu klonowego
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
kilka liści
rukoli i sałaty
orzeszki pinii do posypania

Buraki kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski. Ocet balsamiczny mieszamy z syropem klonowym, solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Macerujemy w nim buraki, a następnie układamy na blasze i pieczemy około godziny w 240°C. Truskawki kroimy, wrzucamy do miski po burakach. Gdy te się upieką, mieszamy je z truskawkami i układamy na skropionej oliwą rukoli i sałacie. Posypujemy orzeszkami pinii.

Porcja: 295 kcal, 8 g białka, 11 g tłuszczu, 46 g węglowodanów, 10 g błonnika
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation