Kuchnia

Chleb i bułki

Ketchup mooocno pomidorowy! | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na 4 - 5 małych słoiczków:
Dojrzałe pomidory - 2 kg
Cebula - 2 sztuki
Czosnek - 2 ząbki
Ocet jabłkowy - 3 - 4 łyżki
Musztarda - łyżka
Cukier - 4 łyżeczki
Liście laurowe - 3 sztuki
Ziele angielskie - 4 kuleczki
Sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz zioła prowansalskie - do smaku


Sposób przygotowania:
Pomidory sparz we wrzątku - obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kostkę.
Pomidory zagotuj, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki – dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką oraz ziołami.
Gdy pomidory się rozpadną a cebula będzie miękka wyjmij ziele angielskie oraz liście laurowe i zmiksuj dokładnie całość za pomocą blendera, a następnie powstały przecier przetrzyj przez sito.
Gotuj dalej dopóki nie uzyskasz odpowiedniej gęstości – ketchup jest gotowy do spożycia.



Jeżeli chcesz zrobić zimowe zapasy gorący ketchupu przelej do słoiczków i pasteryzuj przez ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation