Kuchnia

przetwory

Sałatka z ogórków w pomidorowo- paprykowej zalewie na ostro

2 kg dużych ogórków
1 średni przecier / 7 dużych łyżek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej
7 średnich cebulek
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżki najlepiej domowego kucharka / vegety
2 płaskie małe łyżeczki soli

Wykonanie: Szatkujemy na plastry ogórki, i cebulę w tz. piórka.
W osobnej misce przygotowujemy z reszty podanych składników zalewę. Mieszamy wszystko razem: przecier, ocet, olej, cukier, przyprawy.
Gotową mieszanką zalewamy ogórki i wszystko razem mieszamy. Ja zrobiłam to rękoma aby było prościej.
Odstawiamy ogórki w zalewie na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wkładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 -13 minut.
Ja wymieszałam wszystkie składniki razem i dodałam do ogórków i cebuli. Zagotowałam w garnku i po 2-3 minutach wkladalam do słoików , zakrecilam i obróciłam do góry nogami do wystygnięcia.

Z przepisu wyszło mi z 8 słoików 330 ml. Warto również kosztować ogórki po przyprawieniu aby w razie czego móc dodać więcej przypraw wedle naszego uznania :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation