Kuchnia

jedzonko

Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką


Składniki: na tortownicę o śr. 30 cm

ciasto

• 5 jajek
• 3/4 szklanki cukru
• 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
• 1/2 szklanki oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao

kruszonka
• 50 g miękkiego masła
• 50 g cukru
• 100 g mąki

ponadto
• puszka brzoskwiń w syropie (można zastąpić świeżymi, dojrzałymi brzoskwiniami lub morelami)

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Teraz kolejno dodawać żółtka.

Do masy jajecznej, cienkim strumieniem wlać olej, a następnie przesianą mąkę, wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia.

Wszystko dokładnie, delikatnie ale i energicznie wymieszać. Można krótko, tylko do połączenia składników, mikserem na najniższych obrotach.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście.

Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Rozetrzeć palcami, aż powstaną grudki ciasta. Kruszonką posypać ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut w temp. 175C.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation