Kuchnia
na słodko
Kubełek Smakowy: Kremowy sernik z ricottą i mascarpone, cytrusowo-waniliowy
Sernik z ricottą i mascarpone:
Na spód:
180g ciastek typu digestive lub innych ulubionych herbatników
60 g masła, stopionego i ostudzonego
Na masę serową (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
500g sera ricotta
250g sera mascarpone
4 jajka (jeśli mamy naprawdę duże jajka, można dodać 3)
1/2 szklanki drobnego cukru (tj. 100g)
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy, najlepiej ekologicznej, niewoskowanej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
opcjonalnie: 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub rodzynek
Herbatniki umieszczamy w misie malaksera, kruszymy. Dodajemy masło i jeszcze raz na chwilę uruchamiamy malakser, by całość się połączyła. Masa powinna być wilgotna, ale pozostanie dosyć sypka.
Piekarnik nagrzewamy do 150-160 stopni Celsjusza. W czajniku gotujemy wodę.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem (można też zamknąć prostokątny kawałek papieru pomiędzy dnem a obręczą. W tak przygotowanej foremce umieszczamy masę herbatnikową i wyrównujemy grzbietem łyżki. Umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
W misie miksera ubijamy białka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę (jeśli ricotta jest już lekko solona, dodajemy naprawdę tylko małą szczyptę). Dodajemy sery i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników na jednolitą masę - zbyt długie miksowanie spowoduje dodatkowe napowietrzenie masy, przez co sernik może wyrosnąć, a następnie opaść. Przed umieszczeniem w foremce do masy możemy delikatnie wmieszać łyżką ulubione dodatki - rodzynki, skórkę pomarańczową (nie więcej niż 100 g, lekko oprószone mąką). Masę serową delikatnie przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
Foremkę z masą serową dokładnie obkładamy folią aluminiową i umieszczamy w drugiej, szerszej formie, do której nalewamy gorącej wody - mniej więcej do 1/2 wysokości foremki z sernikiem (lub na tyle, na ile pozwala nam forma), najlepiej robić to już w piekarniku. Sernik pieczemy 60-70 minut w temperaturze 150-160 stopni Celsjusza - jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest ścięta, ze sprężystą skórką. Po upieczeniu sernik zostawiamy do całkowitego wystygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie umieszczamy na kilka godzin w lodówce do schłodzenia.
MA==