Kuchnia

na słodko

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM I KARMELEM

Biszkopt:
5 jajek,
szklanka drobnego cukru do wypieków,
szklanka mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
budyń śmietankowy (40g).


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.
Piec 30 min w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na dwie części.


Krem:
1/2 l śmietany 30%,
5 łyżek cukru pudru,
2 śmietan-fixy,
Śnieżka.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz Śnieżkę, na koniec dodać śmietan- fixy.
Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.


Wierzch:
puszka gotowanego mleka skondensowanego,
125g masła lub margaryny,
cukier waniliowy,
200 g łuskanego słonecznika (użyłam Kresto),
2 łyżki cukru,
5 łyżek mleka.


Na cieście rozsmarować gotowane mleko skondensowane.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć.
Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

źródło:http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation