Kuchnia

CIASTA, CIASTECZKA, ITP.

JOGURTOWIEC
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 żółtka
3/4 szklanki* cukru
1 łyzeczka rumu – opcjonalnie
2/3 szklanki przesianej mąki tortowej
3 białka
szczypta soli
Formę do pieczenia ( tortownicę lub prostokąt***) wyłożyć na spodzie papierem, a boki wysmarować masłem i obsypać mąką.
W misce ubijać jaja z żółtkami i cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i niemal biała. Delikatnie wmieszać rum i mąkę. Ubić białka na sztywno i również delikatnie połączyć z powstałą masą**.
Całość przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym do 220 stopni C. piekarniku do momentu, aż ciasto będzie złote i będzie ładnie sprężynowało pod dotykiem (ok 25-30min). Studzić w formie.
Przekroić na 3 równe blaty.

Krem jogurtowy:
500 ml kremówki min 30%, a najlepiej jeszcze więcej procent;)
400 ml jogurtu naturalnego (pełna dowolność – IMO typ grecki najlepszy)
3 łyżki cukru pudru
450 g jagód
2 łyżki żelatyny – jeśli wiecie, że ciasto zostanie zjedzone szybko, to spokojnie żelatynę można zastąpić śmietan-fixami w ilości zgodnej z przepisem z opakowania + jeden.

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (nie gotować!). Jagody zasypać cukrem. Ubić śmietanę, dodawać powoli jogurt i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki i gdy zacznie tężeć delikatnie wmieszać w krem jagody. Mają być całe, więc baaaardzo delikatnie!

Na 1 blat rozsmarować 1/3 kremu i czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Zjadać po kilku godzinach w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation