Kuchnia

CIASTA, CIASTECZKA, ITP.

Sernik truskawkowy

Składniki:
Masa serowa
500 g trzykrotnie zmielonego białego sera (u mnie ser President “z wiaderka”)
150 g zmiksowanych truskawek
100 g fruktozy lub cukru brzozowego
4 łyżeczki żelatyny
200 g śmietany kremówki 30%

Mus truskawkowy
400 g zmiksowanych truskawek
2 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki fruktozy lub cukru brzozowego



Wykonanie:
Przygotować masę serową.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić w mikrofali (30-40 sekund w 600W) lub w kąpieli wodnej.
Ser, zmiksowane truskawki i około połowę fruktozy dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić “na sztywno” wraz z resztą fruktozy. Delikatnie wymieszać z masą serową i wlać do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki aby lekko stężała – około 2 godziny.

Przygotować warstwę musu truskawkowego.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić. Zmiksowane truskawki doprawić do smaku fruktozą lub cukrem brzozowym a następnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wylać delikatnie na wierzch lekko stężałej masy serowej.

Całość wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation