Kuchnia

Bułki wytrawne i pizza , itp.

calzone (3 sztuki):

na rozczyn:
30 gram drozdzy
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka maki pszennej
100ml mleka

na ciasto:
100 ml mleka
400 gram maki*
60 gram masla
3 lyzki oliwy
1 zoltko
1 plaska lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru

na farsz:
1 czerwona cebula
kilkanascie czarnych lub zielonych oliwek
250 gram pieczarek
kilkanascie plastrow szynki
2 zabki czosnku
przyprawy: sol, pieprz
100 gram sera zoltego (uzywam edama)
100 gram mozarelli

na sos pomidorowy:
4 lyzki koncentratu pomidorowego
4 lyzki wody
2 lyzeczki oregano+pietruszka+bazylia (wymieszane razem)

ponadto:
oliwa do smazenia
pozostale bialko do smarowania calzone (opcjonalnie)

na rozczyn: drozdze pokruszyc do pojemniczka. zasypac cukrem i maka i zalac mlekiem (lekko podgrzanym). odstawic w cieple miejsce na chwile do wyrosniecia (jakies 10-15 minut).
na ciasto: w rondleku umiescic maslo. podgrzewajac rozpuscic. odstawic do wystudzenia.
do miski przesiac make, wbic tam zoltko. dodac sol, cukier oraz rozczyn drozdzowy. nastepnie dodac oliwe oraz przestudzone maslo. wymieszac drewniana lyzka, po czym wyrobic dlonmi na gladkie ciasto. ulepic kule. zostawic w misce i przykryc sciereczka. odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci (na 1 godzine do poltorej).

przygotowac farsz: cebule pokrojona w kosteczke zeszklic na odrobinie oliwy. wrzucic na patelnie pociachany drobno czosnek oraz obrane i pokrojone w talarki pieczarki. dusic, az woda calkowicie odparuje. nastepnie wrzucic pokrojona drobno szynke oraz oliwki w plasterki. wymieszac razem dokladnie. doprawic: sola i pieprzem. chwilke dusic razem na ogniu i wylaczyc gaz.

przygotowac sos pomidorowy: w miseczce wymieszac koncentrat z woda. dodac przyprawy i odstawic na jakies 10 minut.

na duzych oczkach tarki zetrzec oba sery. wymieszac.

wyrosniete ciasto wylozyc na blat wysypany maka. podzielic je na trzy czesci. kazda rozwalkowac w okrag. smarowac sosem pomidorowym. nakladac farsz. posypac startymi serami. zlepiac duze pierogi.
mozna posmarowac wierzch pozostalym bialkiem. piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakieś 25-30 minut.
podawać z sosem czosnkowym**.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation