Kuchnia

Czekoladowa pycha...

takich brownies jeszcze nie jadłaś. ich sekret tkwi w zmyślnym połączeniu trzech warstw: ciasteczkowego spodu, warstwy „oreo” i bogatego w smaku, wilgotnego ciasta brownie. wystarczy jeden kęs, by przenieść cię w zupełnie inny wymiar doznań smakowych. dasz się skusić?

składniki:
przepis na około 16 brownie
• warstwa brownie:
140g masła, 1 ¼ szklanki cukru, ¾ szklanki kakao (niesłodzonego), ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 duże jajka, ½ szklanki mąki,
• warstwa oreo:
1 opakowanie ciasteczek oreo (pojedyncze lub podwójne),
• warstwa ciasteczkowa:
115g masła w temperaturze pokojowej, ¼ szklanki brązowego cukru, ¾ szklanki białego cukru, 1 jajko, 1 ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 ¼ szklanki mąki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady


• ciasto brownie:

1 w średniej wielkości rondelku umieszczonym na średnim ogniu roztop masło. gdy tak się stanie, dodaj cukier i kakao. trzepaczką dokładnie wymieszaj całość i zdejmij rondel z ognia.

2 dodaj sól, ekstrakt waniliowy i jajka, mieszając całość do czasu, aż jajka połączą się z pozostałymi składnikami.

3 stopniowo zacznij dosypywać do ciasta mąkę, miksując całość do całkowitego połączenia. odstaw gotowe ciasto na bok.


• ciasto ciasteczkowe:

4 mikserem utrzyj masło z cukrem. dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. mieszając całość mikserem pamiętaj, żeby zeskrobać resztki składników z boków garnka.

5 teraz zacznij dodawać mąkę. mieszaj ciasto mikserem ustawionym na małe obroty. wsyp również sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. miksuj ciasto do całkowitego połączenia wszystkich składników.

6 teraz dodaj do ciasta posiekaną czekoladę. wmieszaj ją w ciasto, by uzyskało jednorodną konsystencję. odstaw je na bok.


• Łączenie całości

7 piekarnik rozgrzej do 175°c. blachę do pieczenia (22,5 x 22,5 cm) wyłóż folią aluminiową, a tę natłuść cienką warstwą masła.

8 przełóż do blachy ciasto ciasteczkowe. dociśnij je dobrze do dna.

9 na wierzchu ułóż tyle ciasteczek oreo, ile potrzeba, żeby pokryć warstwę ciasta. wystarczy jedna warstwa ciasteczek.

10 na warstwę oreo wylej ciasto brownie. rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni blachy do pieczenia.

11 gotowe ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Żeby sprawdzić, czy się upiekło, wbij w jego środek nóż. jeśli po wyjęciu nie będzie na nim śladów ciasta, oznacza to, że proces pieczenia dobiegł końca. jeśli natomiast na nożu wciąż będzie ciasto, piecz brownies jeszcze przez 5 minut.

12 przed podaniem brownies nieco ostudź i oczywiście pokrój na mniejsze kawałki. najlepiej smakują podawane z lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation