Kuchnia

kuchnia

Chłodnik z młodej marchwi

3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
0.5 kg pokrojonej marchwi
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
1.5 kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych
2-2.5 szklanki bulionu (z kurczaka lub warzywnego)
250 ml wytrawnej sherry grzanki

Młoda marchewka - sposób przygotowania: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, marchewkę, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, często mieszając. Marchew powinna być miękka. Dodać kumin, paprykę, pieprz, pomidory i bulion. Gotować ok.15 minut. Zupę zmiksować w blenderze. Dodać sherry, sól, pieprz. Schłodzić.
Podawać z grzankami. Zupę można też jeść na ciepło, nawet bez sherry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation