Kuchnia

kuchnia

LAZANIA.

Składniki:

1 opakowanie makaronu lazania
500g mięsa mielonego
200g koncentraty pomidorowego 30%
200g sera żółtego
50g parmezanu
1 cebula mała
2-3 łyżki oliwy
3-4 ząbki czosnku
szczypta bazylii
2 łyżeczki przyprawy do pizzy
1 łyżeczka czubricy czerwonej
płaska łyżeczka papryki słodkiej
2-3 papryczki ostre(u mnie marynowane ogniste pepperoni)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.Makaron nie może być miękki,gdyż będzie się jeszcze zapiekał.Ja gotuję około 3-4 minut.W rondelku podgrzewamy oliwę.Wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i rozgniecony czosnek.Kiedy cebulka się delikatnie zeszkli dodajemy mięso.Dusimy mięso mieszając co jakiś czas.Teraz dodajemy wszystkie przyprawy,koncentrat i pokrojone drobno papryczki.Ilość papryki zależy od naszych upodobań.Sos dusimy na małym ogniu około 20 minut,do odparowania cześci wody.W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie makaron,przykrywamy cześcią sosu.Na to makaron,znów sos,starty żółty ser i znów makaron.Tak postępujemy do wykorzystania całego sosu i makaronu.Co drugą warstwę posypujemy serem żołtym i parmezanem.Ostatną u mnie warstwą jest sos i ser,ponieważ makaron na wierzchu podczas pieczenia robi się twardy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation