Kuchnia

kulinaria

"Borówkowy sernik

Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- serek homo ( waniliowy lub naturalny ) - 250 g
- galaretka o smaku owoców leśnych - 1 szt
- borówki - ok.15-20 dag
- cukier - 2 łyżki
Sos owocowy:
- borówki - 2 łyżki
- woda - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka
Pyszny sernik na zimno z dodatkiem borówek amerykańskich i galaretki z owoców leśnych.

Etapy przygotowania

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody.
Dodajmy cukier do smaku.
Odstawiamy do ostudzenia.

Kiedy będzie już zimna ( ale cały czas płynna ) dzielimy ją na 2 części.

Jedną z nich dokładnie mieszamy z serkiem.

Dodajemy 3/4 owoców.
Mieszamy.
Przekładamy do miseczki
( u mnie taka na zupę , wyłożona folią spożywczą ).
Wyrównujemy powierzchnię serniczka i wstawiamy do lodówki.

Do drugiej galaretki wsypujemy pozostałą część owoców.

Mieszamy.

Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami.

Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin.

Po tym czasie możemy przystąpić do wyciągania sernika i dekoracji.

Jeśli sernik zrobiony był w miseczce to przed wyjęciem umieszczamy całą miseczkę na 1-2 minuty w gorącej wodzie, uważając, aby woda nie dostała się do środka.

Dzięki temu sernik powinien bez problemów "wyjść" po odwróceniu miseczki do góry nogami.

Składniki sosu gotujemy w małym garnuszku ok.5 minut.

Studzimy.

Powstałym sosem i borówkami dekorujemy sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation