Kuchnia

kulinaria

Jedz i chudnij - SEROWY SUFLET
Obiecałam, że będzie coś "sernikowego", dlatego z wielką przyjemnością chciałabym Wam zaproponować fantastycznie puszyste, delikatne jak chmurka i dietetyczne suflety z chudego twarożku. Teoretycznie podane składniki pozwalają na przyrządzenie 4 sufletów, ale ostrzegam że podwójna porcja to przyjemność w tym wypadku. Należy pamiętać, żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo suflety opadną i nie będą udane. Poza tym jednym szczegółem, przepis jest banalnie prosty. Każdy bez większego problemu sobie poradzi. Zachęcam do wypróbowania i delektowania się gorącym sufletem.


SEROWY SUFLET


Składniki na 4 porcje:
3 jajka
3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
250g chudego twarogu
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
odrobina masła do posmarowania naczyń żaroodpornych
4 małe lub 2 większe naczynia żaroodporne (kokilki)

Żółtka oddzielić od białek i razem z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać twaróg, mąkę, budyń i sok z cytryny ciągle miksując. Na koniec dodać sztywną pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Puszystą masę przełożyć do wysmarowanych odrobiną masła naczyń żaroodpornych i wstawić do większego naczynia lub tacki, do której wlać wrzątek na wysokość ok. 1cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ºC i zapiekać 15-20 minut na złotobrązowy kolor. Nie otwierać piekarnika w międzyczasie, bo spadek temperatury sprawi, ze suflety opadną. Podawać gorące, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika (w ciągu 60 sekund od wyciągnięcia z piekarnika powinny znaleźć się na stole).



1 PORCJA to ok. 160kcal, białko: 19g, węglowodany: 14g, tłuszcz: 3g

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation