Kuchnia

ciasta

Ciasto z poziomkami
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli

W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną , puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści , dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. W drugiej misce ubić białka , dodać resztę cukru i sok cytrynowy , ubijać , aż cukier się rozpuści. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową , a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (26 cm średnicy) i piec w temp. 180 st.C. przez 25-30 minut.

Masa:
- 2 serki waniliowe (po 150 g każdy)
- 1 galaretka o smaku truskawkowym (lub dowolna)

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć , dodać serki i dokładnie wymieszać (można mikserem).
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki i przełożyć tężejącą masą.

Na wierzch:
- 1 galaretka truskawkowa
- poziomki (tyle , żeby przykryły całe ciasto )

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Wokół ciasta nałożyć obręcz tortownicy. Wierzch posypać opłukanymi i dokładnie odsączonymi poziomkami. Całość zalać tężejącą galaretką.

Uwagi:
U mnie biszkopt trochę się skurczył i po przekrojeniu obręcz była trochę za duża , więc musiałam obejść się bez niej. W związku z tym ciasto najpierw schłodziłam wraz z owocami i polałam mocno tężejącą galaretką (ale jeszcze nie ściętą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation