Kuchnia

ciasta

Śmietankowa tarta z truskawkami przepis | Kotlet.tv
Czas: ok. godzina + chłodzenie, warto zrobić dzień wcześniej
Ilość porcji: tarta 25-27 cm, można też zrobić dwie małe 20 cm
Składniki
ciasto na tartę:

2 szklanki mąki
ok. 200 g masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 jajka
wierzch tarty:

ok. 270 ml śmietany kremówki 30%
4-5 jajek
1 łyżka cukru z wanilią
3 łyżki cukru pudru
kilka truskawek

Krok 1.
Przygotowuje kruche ciasto. Odmierzam mąkę, dodaje cukier waniliowy i cukier puder o raz masło i rozcieram dłońmi (warto wcześniej posiekać całość nożem), aż masło będzie w malutkich kawałkach. Wtedy wbijam jajka.

Zagniatam i chowam do lodówki na kilkanaście minut.

Krok 2.
Wałkuję (najwygodniej na papierze do pieczenia) a potem nawijam na wałek i przenoszę na foremkę.

Krok 3.
Odcinam nadmiar z brzegów, na formę kładę papier i wysypuje fasolki lub inny obciążnik. A to po to, by podczas pieczenia tarta się nie wybrzuszyła :)

Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut, potem zdejmuję papier z fasolkami i jeszcze 5 minut.

Krok 4.
Przygotowuje krem – mieszam śmietankę z cukrem waniliowy, cukrem pudrem i jajkami. A truskawki kroję.

Krok 5.
Na przestudzoną tartę nalewam krem i układam truskawki.

Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30 minut. Po ok. 15 minutach warto przykryć z wierzchu folia aluminiową to nie spiecze się za bardzo.

Studzę i podaję schłodzoną. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation