Kuchnia

desery

Mus czekoladowy

2 tabliczki pokruszonej czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cacao
1 tabliczka pokruszonej czekolady mlecznej Lindt Excellence Extra Creamy
3 jajka
1 i 1/4 szkl. (300 ml) tłustej śmietany
1/2 szkl. (100 ml) mleka
1 łyżeczka cukru

Pokruszyć czekoladę, włożyć ją do miski i dodać mleka. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (masa nie może się zagotować). Ubić żółtka na puch, wyjąć miskę z gorącej kąpieli wodnej i zmieszać z ubitymi żółtkami.
Ubić białka z cukrem na sztywno, do kremowej konsystencji; pianę wlać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać. Ubijać śmietankę do gęstej, kremowej konsystencji; połączyć z mieszanką czekoladową (zostawić nieco do przybrania).
Wlać mus do miseczki i przykryć folią przezroczystą. Przetrzymać przez noc w temperaturze 1-5°C.

Przy pomocy dwóch łyżeczek do herbaty uformować kulki z musu czekoladowego (można użyć łyżki do lodów). Ułożyć na talerzykach deserowych. Przybrać bitą śmietaną i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation