Kuchnia

desery

mini sernik z rabarbarem
Składniki: (5 porcji)
400 g rabarbaru
50 g + 50 g cukru brzozowego (lub fruktozy)
1/3 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
500 g twarożku ricotta
2 jaja
2 łyżki rodzynek

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Rabarbar umyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. (Uwaga: Na zdjęciach widać dłuższe kawałki… Tak było w przepisie, ale uważam, że dużo ładniej będzie z krótszymi.) Rabarbar włożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego i wymieszać z 50 g cukru/fruktozy oraz otartą skórką pomarańczową. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, aż rabarbar będzie miękki.

Twarożek ricotta połączyć z jajami oraz resztą cukru (50 g) i dokładnie ubić mikserem. Na koniec wymieszać z rodzynkami.

5 żaroodpornych kokilek wysmarować lekko masłem. Nałożyć do nich masę serową (max do 3/4 wysokości!). Piec 20-30 minut aż serniczki urosną i się “zetną”. (Uwaga: Po wyjęciu z piekarnika, serniczki lekko opadną, mogą nawet być lekko wklęsłe. To całkowicie normalne. Serniki tak mają!)

Podawać ciepłe z dodatkiem ciepłego pieczonego rabarbaru (wraz z wytworzonym sokiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation