Kuchnia

Zdrowie i Uroda

Koktajl z siemienia lnianego

1 łyżka mielonego siemienia lnianego
3/4 szklanki wody
1 szklanka soku pomarańczowego
0,5 szklanki soku z granatów
3 łyżeczki oleju lnianego tłoczonego na zimno

Siemię lniane zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z resztą składników. Pić od razu.

Jeżeli myślicie, że zdrowiej byłoby zalać siemię zimną wodą, żeby nie niszczyć witamin, to niestety muszę Was rozczarować. Mielone siemię lniane należy zalewać gorącą wodą, żeby zneutralizować enzym produkujący cyjanowodór. Nasiona lnu można zalewać zimną wodą, jeżeli są w całości, bo enzym jest zamknięty wewnątrz ziarna, a glikozydy, z których może powstać cyjanek, znajdują się w otoczce, więc w nienaruszonym ziarnie się nie spotykają.
Albo można je jeść na surowo, jako dodatek do owoców, serków, sałatek...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation