Kuchnia

Ciasta, Desery...

TARTA Z MALINAMI BEZ PIECZENIA

Składniki NA SPÓD:
- 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo z czekoladowym nadzieniem lub inne)
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, połamanej
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
2. Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem.
3. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, wyrównać np. dnem szklanki.
4. Schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.

KREM ŚMIETANKOWY Z MLEKA SKONDENSOWANEGO:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mleka słodzonego skondensowanego

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).
2. W misie miksera umieścić serek mascarpone i słodzone mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie (trzepaczki miksera do ubijania białek).
3. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż w końcu przestanie spływać z mieszadeł miksera i będzie zachowywał kształt. Powinien powstać gęsty, jednolity krem.
** Uwaga: zbyt długie ubijanie może spowodować zwarzenie się kremu - ale nie zawsze, zależy od firmy produkującej mascarpone.
4. Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.


PONADTO:
- 600 g świeżych malin
- cukier puder do oprószenia

Na wierzch schłodzonego kremu poukładać maliny, oprószyć cukrem pudrem.
** Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation