Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM.

Składniki:
- kilka truskawek na osobę
- 1,5 szklanki mleka
- budyń waniliowy
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- bułka tarta (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
1. Gotujemy szklankę mleka w rondelku.
2. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy pół opakowania budyniu (jeśli jest bez cukru trzeba posłodzić).
3. Budyń dodajemy do gorącego mleka i stale mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
5. Robimy kruszonkę. Palcami (lub za pomocą melaksera) robimy zacierki z masła, mąki, cukru i cukru wanilinowego, do czasu połączenia się składników (jeśli kruszonka ma być bardziej fit – zastąpmy cukier puder cukrem trzcinowym, wanilinowy – szczyptą cynamonu, a niewielką część mąki otrębami).
6. Gdy kruszonka będzie wyrobiona oddzielamy połowę i wykładamy nią dno 4 kokilek (lub małej tortownicy) – dociskając ją do dna tak, aby powstał kruchy spód.
7. Wstawiamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty.
8. W tym czasie kroimy truskawki na pół.
9. Wyciągamy kokilki z piekarnika i kładziemy budyń – tyle aby zakrył dno.
10. Budyń możemy (nie musimy) posypać odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z truskawek.
11. Układamy pokrojone truskawki i posypujemy je pozostałą kruszonką
12. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut.
13. Odstawiamy do przestygnięcia.

** Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation