Kuchnia

przystawki, przekąski

Przepis na 36 plastrów

Składniki:
Ciasto jasne:
- pół szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka

Ciasto zielone:
- 20 dag rozmrożonego szpinaku
- szklanka mleka
- pół szklanki mąki
- 2 jajka

Masa:
- 30 dag gęstego serka śmietankowego (np. „Twój smak” Piątnicy)


- 25 dag mielonego białego sera
-2 czubate łyżki chrzanu
- łyżka śmietany 18-proc.

Dodatkowo:
- 20 dag wędzonego łososia
- 25 dag mrożonych paluszków krabowych
- pęczek posiekanego koperku
- sól
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto jasne i zielone osobno zmiksować, doprawić szczyptą soli. Na rozgrzanym oleju usmażyć po 4 naleśniki, przykryć.

2. Składniki masy wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekany koperek.

3. Na arkuszu folii aluminiowej w dwóch rzędach ułożyć jasne naleśniki, tak aby lekko nachodziły na siebie, posmarować masą z koperkiem, ułożyć w trzech rzędach rozmrożone paluszki krabowe i zwinąć w rulon, pomagając sobie folią. Odstawić do lodówki.

4. W taki sam sposób przygotować rulon ze szpinakowych placków, masy i łososia.

5. Przed podaniem rolady wyjąć z folii i każdą pokroić na 18 plastrów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation