Kuchnia

kuchnia

Składniki:
500 g pieczarek
1 l wywaru drobiowego
1 duża cebula
4 łyżki masła sklarowanego
1 łyżka mąki pszennej
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 żółtko
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczarki po oczyszczeniu i opłukaniu pokroiłam na drobne talarki. Cebulę posiekałam w kosteczkę i wrzuciłam na patelnię z 2 łyżkami masła. Dodałam pieczarki i dusiłam około 10 minut pod przykryciem.
W rondelku roztopiłam 2 łyżki masła, dodałam mąkę i zrobiłam zasmażkę. Rozprowadziłam ją odrobiną bulionu i po wymieszaniu wylałam resztę bulionu. Dodałam pieczarki i gotowałam około 7 minut. Zmiksowałam zupę i dodałam do niej śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Wymieszałam i doprawiłam solą (delikatnie) i pieprzem. Wsypałam zioła prowansalskie i natkę pietruszki.
Zupa-krem okazała się wspaniała, pachniała grzybami i ziołami. Przelałam do miseczek i posypałam dodatkowo natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation