Kuchnia

zupy

Zupa cebulowa
Składniki
• 3-5 ząbków czosnku
• kilka cebul (w zależności od wielkości 4-6)
• puszka pomidorów lub jak ja przecier pomidorowy
• 3 łyżki oliwy
• wywar 1l (rosół lub bulion z kostki)
• sól
• pieprz
• czerwona papryka słodka i ostra
• natka pietruszki
• oregano
• inne przyprawy
• odrobina cukru
• ser żółty starty
• opcjonalnie kukurydza z puszki
Etapy przygotowania
Obrana cebule, posiekać w piórka, obsmażyć na oliwie (nie przypalić), obrany czosnek
posiekać, dodać do cebuli. Dodać pomidory lub przecier, przesmażyć żeby sie
skarmelizował, podlać chochlą bulionu, przelać wszystko do garnka z bulionem i na wolnym ogniu podgotować ok. 7-10 minut tak by cebula nie straciła swej jędrności a
smaki sie przegryzły. w miedzy czasie przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami, oregano, gdyby potrzeba dodajemy trochę cukru.
I dla większości to byłby koniec dla tej zupy ale ja sypie jeszcze parę rzeczy do niej dzięki czemu mam ona pewien niepowtarzalny smak. Do zupy mianowicie wsypuje po troszku gotowych mieszanek przypraw np. do mielonego, do grilla, czy do kurczaka albo karczku lub meksykańska. Na koniec jeśli mam wsypuje do zupy kukurydzę. Na talerzu każdą porcję posypuję żółtym serem i natką a czasami daje grzanki i zalepiam miseczkę z zupą serem i do mikrofali na minutę aż się ser rozpuści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation