Kuchnia

Kluski

Szare kluski

SKŁADNIKI :
1 kg ziemniaków
1 miseczka - flaczarka ziemniaków ugotowanych, ostudzonych
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO :
1 cebula
1 kiełbasa zwyczajna
3-4 łyżki oleju
sól
Kiełbasę i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na oleju. Odkładamy.

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy je do lnianej ściereczki i wyciskamy sok do miseczki. Z soku, po kilku minutach wytrąci się mąka ziemniaczana którą zbierzemy i dodamy do ciasta. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Mąki ziemniaczanej z soku powinna wyjść jedna łyżka, jak będzie mniej to dosypujemy. Wyrabiamy ciasto, wyjdzie trochę klejące ale takie ma byc.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, na wrzątek kładziemy łyżką porcje ciasta.
Kluski gotujemy, 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku, lekko polewając zimną wodą. Przekładamy na talerze, okraszamy cebulką i boczkiem lub kiełbasą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation