Kuchnia

Kluski

jadłonomia · roślinne przepisy: Łazanki z kiszoną kapustą i żurawiną

Składniki:
•15 suszonych grzybów, namoczonych przez przynajmniej godzinę w 1 szklance zimnej wody
•1 cebula czerwona
•2 liście laurowe
•2 ziela angielskie
•2 goździki
•2 ziarna jałowce
•1/2 łyżeczki ziaren kolendry
•olej roślinny
•400 g kapusty
•1/4 szklanki żurawiny
•1/2 łyżeczki cząbru
•1/2 łyżeczki tymianku
•1 łyżeczka majeranku
•1 łyżka sosu sojowego lub sosu tamari
•sól i czarny pieprz
•200 g makaronu łazanek

Przygotowanie:
1.Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w gruba kostkę, dodać na rozgrzany olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami, jałowcem oraz kolendrą. Podsmażać przez 5 - 10 minut.
2.W międzyczasie kapustę lekko przepłukać i pokroić w drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli wraz z grzybami i wodą, w której się moczyły oraz wszystkimi pozostałymi składnikami za wyjątkiem łazanek. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez godzinę, uważając, aby kapusta się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewając więcej wody.
3.Pod koniec gotowania kapusty w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go dokładnie zimną wodą, a kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona do smaku solą i pieprzem dodać makaron do kapusty i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, ale najlepiej smakuje trzeciego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation