Kuchnia

kuchnia

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
(wg przepisu Nigelli Lawson)
cytuję za gospodynią
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
125 g miękkiego masła
6 jaj
175 g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru
500 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
2 łyżeczki cukru waniliowego
trochę gorzkiego kakao (łyżeczka lub dwie)
opakowanie 400g malin



Przygotowanie:


Na początek włącz piekarnik i nagrzej go do 180 °C.
W czasie gdy piekarnik się grzeje, rozpuść czekoladę, jeśli jesteś mniej uważny zrób to w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Osobiście roztapialiśmy czekoladę w rondelku nad gazem. Do czekolady dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i odstaw całość do przestygnięcia.
Kiedy czekolada z masłem będzie letnia, ubij dwa jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, później delikatnie wmieszaj czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce ubijcie pozostałe po rozdzieleniu 4 białka.
Kiedy w misce powstanie piana dodawajcie powoli cukier i ubijajcie do momentu aż piana zrobi się błyszcząca i zrobi się sztywna.Następnie do ubitych białek dodajcie na początek kilka łyżek masy czekoladowo-jajecznej.
Resztę masy dodawajcie powoli i mieszajcie delikatnie, zupełnie jak w przypadku biszkoptu, żeby piana nie siadła.
Spód tortownicy (o średnicy ok 23-25 cm) wyłóżcie pergaminem.
Przelejcie masę i włóżcie ją rozgrzanego wcześniej piekarnika.
Ciasto powinno się piec około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. W miarę stygnięcia ciasto będzie opadać. I tak ma być.
Ciasto wewnątrz jest ciężkie i bardzo czekoladowe.Końcowa faza to bita śmietana.
Do śmietany dodajcie cukier waniliowy i ubijajcie do momentu aż śmietana będzie sztywna.
Byle nie za długo, bo zamiast śmietany zrobi się domowe masło.
Śmietanę nałóż na wystudzone ciasto i posyp je naturalnym, gorzkim kakaem.Ja dodałam maliny i polałam stopioną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation