Kuchnia

kuchnia

Kurczak pieczony z ratatouille
Kurczak pieczony z warzywami przepis

Ratatouille to warzywna potrawka wywodząca się z Prowansji, zapewne doskonale Wam znana. Postanowiłam połączyć ją z mięsem drobiowym i upiec w piekarniku. Ot, takie bezproblemowe danie, które jakby nie patrzeć robi się samo. Wystarczy obsmażyć mięso, przygotować sos, pokroić kilka produktów, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Czy to nie proste? Jeśli lubicie potrawy z dużą ilością warzyw, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Do tego kawałek świeżej bagietki i mamy idealny posiłek w letnim klimacie.

Kurczak pieczony z bakłażanem

KURCZAK PIECZONY Z RATATOUILLE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
2 nogi z kurczaka
pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
pół cukinii, pokrojonej w kostkę
pół małego bakłażana, pokrojonego w kostkę
1 średniej wielkości cebula, posiekana w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
puszka pomidorów rozdrobnionych wraz z sokiem (400 g)
1-2 łyżki octu z czerwonego wina
sól, pieprz do smaku, szczypta cukru (opcjonalnie)
1/2-1 łyżeczka ziół prowansalskich
posiekana natka pietruszki do posypania
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy pomidory, ocet, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana, mieszamy, by sos pokrył warzywa. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka. Pieczemy bez przykrycia przez około 40-50 minut (do miękkości warzyw). Kurczaka rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy natką i podajemy z dodatkiem świeżej bagietki.

Czas przygotowania: 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation