Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zapiekanka GYROS

3 filety z kurczaka

mała puszka kukurydzy lub 0,5 normalnej

1 strąk czerwonej papryki

1 strąk zielonej papryki

1 fioletowa cebula

2 garście makaronu (dałam świderki)

0,5 - 3/4 paczuszki mieszanki przyprawowej kebab-gyros (Prymat)

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

100 - 150 gram sera żółtego


Kurczaka kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą gyros, wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie przesmażamy wraz z pokrojoną w paseczki papryką, posiekaną cebulką, przeciśniętym czosnkiem, na niewielkiej ilości oleju, następnie podlewamy wodą ( taką ilością, żeby sięgała 3/4 wysokości mięska), dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, do zredukowania sosu, następnie doprawiamy solą i odrobiną przyprawy gyros, zestawiamy z gazu.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy do mięska z warzywami, dodajemy odsączoną kukurydzę, wszystko mieszamy.

Do natłuszczonej olejem formy żaroodpornej wsypujemy naszą mieszankę, posypujemy przyprawą i startym na dużych oczach serem żółtym, zapiekamy do roztopienia sera czyli u mnie 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Potrawę można podać z sosem majonezowo - ketchupowym, takim jak do sałatki Gyros.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation