Kuchnia

CIASTA

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach drożdżówka jest już prawie gotowa. Ładnie wyrasta, jest mięciutka i smaczna. Tym razem zrobiłam ją z makiem i śliwkami suszonymi. Polecam.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

50g świeżych drożdży
200g cukru ( 1 szklanka)
230ml oleju (1 szklanka)
250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
4 jajka
700g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

150g mąki pszennej
4 łyżki cukru
120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

250- 300g masy makowej
ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
migdały

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz. w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Po 4 godz. ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest lekko rzadkie). Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm). Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdała. Śliwki z migdałami wcisnąć do ciasta (w masę makową i obok).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation