Kuchnia

CIASTA

Moje codzienne przyjemności...: CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki (na blachę 30x20cm):
60g świeżych drożdży
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 ½ szklanki mąki
1 szklanka letniego mleka

kruszonka:
100 gram miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
śliwki
Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypać na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.

W tym czasie szykuję kruszonkę: topię masło i studzę. Dodaję równe ilości mąki i cukru pudru. Nie podaję, jaką ilość, bo zawszę dosypuję na oko aż do momentu, gdy wymieszane składniki przybiorą pokruszoną konsystencję kruszonki;)

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy je pestek.

Po upływie 2 godz. ciasto wymieszać dokładnie łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 30 minut. Na wierzch wyłożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation