Kuchnia

Placki na słono

Placki ziemniaczane - tanio, dietetycznie i zdrowo?

Pieczone placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
ewentualnie nieduża marchewka
zioła - najlepiej świeże, do wyboru: majeranek, tymianek, natka pietruszki
sól i pieprz
Łyżka oleju

Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (będą bardziej chrupiące i puszczą mniej wody niż gdybyś użył drobnych oczek). Dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jajko. Możesz wzbogacić smak i kolor dania dodając tartą marchewkę - jedna wystarczy, inaczej placki wyjdą słodkie. Wsyp przyprawy i posiekane zioła. Jeśli zbiera się dużo wody (może się tak zdarzyć, szczególnie w przypadku młodych ziemniaków. Do placków najlepsze są starsze), odsącz ją - masa powinna być dość sucha.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go olejem i układaj na nim uformowane placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około pół godziny - aż placki będą złote.

Oszczędnie

Smaczne, zdrowe, nietuczące i... tanie! Taka porcja placków nie kosztuje więcej niż 10 złotych. Kilogram ziemniaków to wydatek - zależnie od sezonu - maksymalnie kilku złotych, nawet jeśli chcecie kupić ekologiczne.

Z czym to się je?

Można oczywiście darować sobie dodatki, ale jeśli masz ochotę na jakiś orzeźwiający element, możliwości jest sporo - kwaśna śmietana lub jogurt naturalny, sos czosnkowy lub chrzanowy, sałatka lub surówka albo po prostu plasterki pomidora (ja dodałam do niego pokruszony kozi ser). Do placków pasuje też wędzona ryba, na przykład łosoś.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation