Kuchnia

Kuchnia

jadłonomia · roślinne przepisy: Granola pomarańczowo - kokosowa

Składniki:
•2 1/2 szklanki płatków owsianych
•1 szklanka wiórek kokosowych
•1/2 szklanki pestek dyni
•1/2 szklanek orzechów nerkowca
•1/2 szklanki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu
•2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, ewentualnie oleju z pestek winogron lub oleju ryżowego
•sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
•1/2 szklanki drobno pociętego suszonego mango
•1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy, wiórki, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop, olej oraz sok z pomarańczy i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 20-25 minut, w tym czasie należy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie, ale się nie spaliły.
2.Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem, ulubionym mlekiem lub świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation