Kuchnia

nalewki

Nalewka ananasowa
(przepis własny)

Składniki:
1 duży dojrzały ananas
0,5l spirytusu 95%
0,5l wódki 45%
0,25l białego rumu
pół laski wanilii
pół laski cynamonu
600g cukru

Ananas umyć, odciąć pióropusz, usunąć skórę i rdzeń. Miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do małego gąsiorka lub słoja wcześniej wyparzonego i wysuszonego. Dodać rozciętą wanilię i cynamon. Wlać spirytus i wódkę. Zakręcić szczelnie i odstawić na ok. 3 tygodnie. Po upływie tego czasu zlać do drugiego gąsiorka lub butelek, a owoce zasypać cukrem i ponownie zostawić na 3 tygodnie. Codziennie potrząsać gąsiorkiem aby cukier się rozpuścił.
Zlać powstały syrop (gdyby cukier całkowicie się nie rozpuścił to należy przełożyć owoce z cukrem do garnka i lekko podgrzać i dopiero wówczas odcedzić) przez lniana ściereczkę. Dodać razem z rumem do wcześniej zlanej nalewki. Odstawić na 2-3 dni i przefiltrować przez papierowy (nie wybielany chlorem) filtr do kawy ewentualnie kilkakrotnie złożoną gazę. Rozlać do butelek i wynieść do chłodnej piwnicy na co najmniej na 6 miesięcy. Ale im dłużej stoi tym jest lepsza. Ja wytrzymałam ją 1,5 roku i muszę powiedzieć, że jest duża różnica w smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation