Kuchnia

nalewki

Nalewka borówkowa

Niezbędne składniki:

1 kg borówki czarnej,
1 litr spirytusu,
0,75 kg cukru,
500 ml szklanki wody,
3 goŸdziki,
suszone skórki pomarańczowej
Jagody należy starannie przebrać, opłukać i włożyć do miski. Następnie za pomocą widelca delikatnie rozgnieść owoce i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2-3 godziny. Następnie wycisnąć sok przez sito lub gazę oraz dodać goŸdziki i skórkę z pomarańczy, całość przelać do garnka. Otrzymany sok należy podgrzewać przez około 10-15 minut na małym ogniu, ostudzić i ponownie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W międzyczasie możemy rozpuścić cukier w 500 ml wody podgrzewając na małym ogniu – gdy cukier już się rozpuści, syrop najlepiej zagotować i wyszumować. Gdy zarówno syrop jak i sok jagodowy ostygną, należy zmieszać je razem i powoli dodawać spirytus – ciągle mieszając.

Przelać do gąsiorka i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 miesięcy. Następnie przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek i leżakować przez kolejne 3 miesiące.

Uwaga! Zamiast cukru można wykorzystać miód pszczeli wielokwiatowy w tej samej ilości. Znacząco wpłynie to na końcowy aromat oraz bukiet nalewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation