Inne

przetwory warzywne

Ogórki kiszone według starej receptury - przepis

Składniki
5 kg ogórków
woda
sól 5g / 1 litr wody
podstawowe dodatki na słoik:
2 kwiaty kopru
chrzan 5 cm grubości kciuka
3-4 ząbki czosnku
dodatkowo dodaję:
1 liść wiśni, dębu i czarnej porzeczki

Przygotowanie
Zdjęcie - Ogórki kiszone według starej receptury - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ogórki starannie myjemy (ja do tego używam świeżej gąbki do naczyń) i suszymy. Nie należy ucinać końców ani nakłuwać ogórków.
Na dno dokładnie umytych i wyparzonych słoików układamy wszystkie dodatki, koper, chrzan, czosnek i liście.
Ogórki wkładamy do słoików, najlepiej pionowo. Ogórki najlepiej wkładać do 3/4 wysokości słoika.
W dzbanku robimy roztwór wody i soli, na każdy litr wody dodajemy 5g soli (łyżkę) najlepiej używać soli kamiennej bez dodatku antyzbrylacza.
Wody wlewamy po czubek słoika, tak aby całkowicie przykryła ogórki.
Ogórki zostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu ok 20-23C, następnie przenosimy do zimnego i ciemnego miejsca najlepiej aby była tam temperatura ok 10C.
Takie ogórki kiszone niczym nie można porównać z kupnymi ogórasami kwaszonymi bo kiszone to one nie są!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation