Kuchnia

Kuchnia

niebo na talerzu: Pierogi z jagodami. Najlepsze ciasto na pierogi
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/07/pierogi-z-jagodami-najlepsze-ciasto-na.html




składniki ( na ok. 50 szt) :
- pół kg mąki (ok. 3 szklanki)
- 1/2 l maślanki
lub
- pół kg mąki (ok. 3 szklanki)
- łyżka oleju lub łyżka miękkiego masła
- 3/4 szklanki gorącej wody

30 dag umytych i dobrze odsączonych na durszlaku jagód ( można osuszyć je lekko papierowym ręcznikiem)
kilka łyżek cukru
ew. 200 ml gęstej śmietany wymieszanej z dwiema łyżeczkami cukru lub trochę stopionego masła do polania

Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ręką lub przy pomocy miksera planetarnego z końcówką hak. Odstawić na 15 minut pod przykryciem z folii. Podzielić na trzy, cztery części. Wałkować na podsypanej dość mocno mąką stolnicy lub kuchennym blacie, na grubość ok. 1 mm lub mniej, cienko, ale tak, by ciasto się nie rwało. Przy pomocy szklanki lub dużego kieliszka wykrawać kółka. Na każdym układać po łyżeczce jagód i odrobinie cukru, złożyć na pół, mocno zlepić brzegi. Układać na podsypanej suto mąką desce, blacie lub ściereczce, drugą okryć by nie wysychały. W międzyczasie, w dużym, niewysokim garnku zagotować wodę. Osolić ( łyżeczkę, półtorej, na 3 l wody). Wrzucać po kilka, kilkanaście pierogów, tyle by swobodnie pływały. Woda nie powinna wrzeć bardzo intensywnie, należy zmniejszyć ogień. Po ok. dwóch minutach wyjmować pierogi łyżką cedzakową na talerze. Polać śmietaną lub odrobiną stopionego na patelni masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation