Kuchnia

Kuchnia

Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubijamy z cukrem. Ubijając dodajemy po żółtku i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem. Wylewamy do blachy i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Zrywamy wierzch i nasączamy ciasto.

Czym nasączamy?

Wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ja nasączam kilkoma łyżkami soku z brzoskwiń.

Masa:

2 puszki mandarynek lub brzoskwiń
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 opakowanie herbatników
2 opakowania herbatników w czekoladzie
4 op. Śmietan fixów.
½ l śmietanki 30 procentowej (takiej do deserów – np. Łaciata)
3 łyżki cukru pudru


Mandarynki osączamy, układamy na biszkopcie. Na sokach(czyli syrop z mandarynek lub brzoskwiń i sok pomarańczowy) gotujemy budyń (nie na mleku!!! Nie dodajemy cukru).

Gorący budyń wykładamy na ciasto. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixami. Wykładamy na budyń. Na wierzchu rozkładamy na przemian herbatniki, aby powstała szachownica.

Proste, prawda?
A jakie pyszne!!! Nie zasłodzicie się tym ciastem. Jest takie, że można go jeść cały czas.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation