Kuchnia

Kanapki

Paleta Smaku: Kanapka i sałatka "3 sery"

SKŁADNIKI:

sałata rzymska
sałata dębolistna
awokado
ser cheddar
ser z niebieską pleśnią (lazur, gorgonzola)
roladka z sera koziego
młoda dymka ze szczypiorkiem
ciemne słodkie winogrona
do sałatki - kolorowe pomidorki koktajlowe
masło do kanapek
sos:
1 łyżka musztardy słonecznej, amerykańskiej (żółty kolor)
1 łyżka musztardy ziarnistej, francuskiej
1 łyżka płynnego łagodnego miodu (np. lipowy)
3 łyżki oleju rzepakowego (u nas z Góry św. Wawrzyńca)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz - szczypta


PRZYGOTOWANIE:
1. Wymieszać wszystkie składniki sosu aż do uzyskania gładkiej konsystencji (przyda się trzepaczka sprężynowa lub widelec.
2. Sałaty opłukać i porwać. Pomidorki i winogrona pokroić na połówki lub ćwiartki. Dymkę pokroić w ukośne paseczki, awokado w plasterki.
3. Ser lazur pokruszyć w dowolne kawałki, kozią roladkę pokroić w plastry, cheddara zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przy pomocy obieraczki do warzyw (tak, by powstały cienkie płatki).
4. Całość zakomponować na talerzu - sos postawić w osobnym naczyniu lub od razu polać na sałatkę. Podać z pieczywem - tak, by każdy mógł sobie skomponować kanapkę :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation