Kuchnia

Kuchnia - Ciasta

Drożdżówka z rabarbarem i waniliową kruszonką

Pachnąca, puszysta i smaczna drożdżówka z kwaskowatym rabarbarem to kwintesencja wiosny. Jest prosta w wykonaniu – nie wymaga czasochłonnego wyrabiania ciasta. Mimo, iż ciasto jest mocno kaloryczne to i tak polecam, gdyż nie jest nafaszerowane niepotrzebnie chemią a aromat jaki pozostaje w domu po pieczeniu jest znakomity. Do ciasta użyłam cukru aromatyzowanego wanilią, tzn. wrzuciłam do słoika przekrojoną laskę wanilii i zasypałam ją cukrem. Po 2-3 dniach uzyskałam wyjątkowo aromatyczny cukier waniliowy. Smacznego:)

Składniki (na foremkę ok. 36 x 36 cm):

500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
200 ml mleka
100 g masła
2 jajka
5 lasek rabarbaru
łyżka cukru aromatyzowanego wanilią lub aromat waniliowy

kruszonka
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
2 łyżki masła

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy do nich ciepłe mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Do drożdży dodajemy mąkę, masło oraz jajka i wyrabiamy ręką do połączenia się składników. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, warto więc odstawić je w odpowiednio dużym naczyniu i przykryć ściereczką, by nie obsuszyło się zbytnio. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki ok 2 cm. Dodajemy do niego łyżkę mąki oraz cukru aromatyzowanego wanilią i dokładnie mieszamy, by obtoczyć dokładnie rabarbar. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na jego wierzchu układamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Wykonujemy ją następująco – podane składniki rozcieramy palcami do uzyskania struktury mokrego piasku. Pieczemy w temperaturze 170 C przez około 50 minut. Początkowe 10 minut można ustawić z termoobiegiem. Ciasto najlepiej smakuje tuż po wystygnięciu.

http://www.kuchnianaluzie.pl/na-slodko/drozdzowka-z-rabarbarem-i-waniliowa-kruszonka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation